Špíz z bravčovej panenky

Špíz z bravčovej panenky

Počet porcií: 4
Náročnosť: jednoduché
Doba prípravy: 35 minút
suroviny:


  • 500 g bravčovej panenky
  • 1 lyžička oregana
  • 1/2 lyžičky rozmarínu
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku
  • šťava z 1 citróna
  • 4 lyžice olivového oleja
  • mleté farebné korenie, soľ
  • 1 veľká červená paprika
  • 1 cuketa
  • 8 - 12 cherry paradajka
  • 1 cibuľa nakrájaná na kúsky
  • 8 - 10 šampiňónov



Postup: Bravčovú panenku nakrájame na rovnako veľké kocky o hrane cca 2-3 cm. Z oregana, rozmarínu, cesnaku, citrónovej šťavy, oleja a mletého čierneho korenia vyrobíme marinádu. Kocky panenky naložíme do marinády na 1 hodinu a uložíme do chladu. Cuketu a papriku nakrájame na podobne veľké kusy, šampiňóny prekrojíme, paradajky ponecháme vcelku. Mäso vyberieme z chladu, pripravíme kovové špízy alebo môžeme použiť drevené špajdle. U špajdlí pred vložením na gril obalíme konce alobalom. Striedavo napichujeme mäso s kúskami zeleniny a šampiňónov. Gril rozpálime na strednú teplotu na nepriame grilovanie. Špízy grilujeme po dobu 10 - 15 minút, priebežne otáčame kým sa na mäse nevytvoria zlatohnedé mriežky. Špízy podávame teplé so zeleninovou oblohou a pečivom. Môžeme doplniť omáčkami k mäsu z radu Weber.

Zelené bylinky, oregano a rozmarín, nasekáme nadrobno, aby sa krásne uvoľnila ich vôňa.
V mise zmiešame olej, cesnak, šťavu z citróna s nasekanými bylinkami, korením a soľou na jemnú marinádu.
Soľ a korenie používame s citom, pretože s použitím malého množstva vyniknú viac prirodzené chuťové vlastnosti použitých surovín. Používanie veľkého množstva soli vedie tiež v neposlednom rade k zvyšovaniu krvného tlaku.
Bravčovú panenku nakrájame na rovnako veľké kocky o hrane cca 2 - 3 cm. Mäso vložíme do pripravenej marinády. Premiešame rukami či vareškou, aby bol každý kúsok mäsa pokrytý.
Misku s mäsom v marináde vložíme do chladu odpočinúť minimálne na 1 hodinu. Teraz máme dostatok času na úpravu ďalších surovín ako je paprika, cibuľa, cuketa a šampiňóny.
Ošúpanú žltú cibuľu nakrájame na osminky. Červenú kápiu na kocky. Každú zeleninu pred použitím v kuchyni umývame dôkladne teplou vodou, necháme na obrúsku odkvapkať.
Mladé šampiňóny nelúpeme, odkrojíme len nožičky a ponecháme klobúčiky. Väčšie huby prekrojíme na polovicu.
Teraz môžeme pristúpiť k samotnej príprave špízov. Použijeme kovové špízy Weber alebo len drevené špajle, ktoré sa iste nájdu v každej domácnosti. Pred vložením do grilu je pri drevených špajliach nutné obaliť konce alobalom, aby sa nám neprepaľovali.
Cuketu a papriku nakrájame na podobne veľké kusy, šampiňóny prepolíme, paradajky ponecháme vcelku. Na špíz napichujeme striedavo kúsky mäsa, prekladáme zeleninou. Grilujeme na strednom žiarení nepriamym grilovaním.
Špízy vkladáme na rozpálený rošt grilu najlepšie dlhými kliešťami, aby sme predišli popáleniu. My sme vyskúšali grilovacie náradie Weber Style v nerezovom vyhotovení. Špízy boli pripravované na plynovom grile Q320.
Prednosťou grilu Q 320 je veľmi jednoduchá obsluha a možnosť rýchlej regulácie teploty. Gril disponuje jednou vykurovacou pre priame a jednou vykurovacou špirálou pre nepriame grilovanie. Obe vykurovacie špirály na sebe nie sú závislé.
Špízy sú pripravené na servírovanie po 10 - 15 minútach na grile, kde ich priebežne otáčame, kým sa na mäse nevytvoria typické zlatohnedé mriežky. Špízy podávame teplé so zeleninovou oblohou a pečivom. Môžeme tiež podávať s omáčkami k mäsu z radu Weber.