Škvarenie sadla na grile

Škvarenie sadla na grile


O tom, aký je gril praktický domáci pomocník, sme sa presvedčili už skôr pri "zabíjačkovom varení" - pri škvarení bravčového sadla. Škvarenie sadla doma na sporáku so sebou prináša isté ťažkosti - ak nemáte naozaj výkonný digestor, je to cítiť po celom dome, a navyše všetko okolo je potom dosť mastné ... A tak sme skúsili, či sa dá škvariť sadlo na grile

Suroviny :

  •     bravčové sadlo
  •     soľ, voda (mlieko)


Postup : bloky bravčového sadla nakrájame na kocky, podľa hrúbky sadla tak 2x2cm. Na dno panvice na grilovanie nalejeme asi 2 dcl vody, a vhodíme zhruba 2 hrste na kocky pokrájaného sadla. Voda sa postupne vyparuje, a zo sadla sa postupne uvoľňuje tuk - bravčová masť. Pridáme ďalšie zvyšné kocky nakrájaného sadla, a za stáleho miešania pomaly škvaríme do ružova. Potom škvarky vyberieme, a necháme na pekáči odkvapkať, a osolíme. Horúcu vyškvarenú masť potom zlejeme naberačkou do pripravenej nádoby - napríklad keramického hrnca na masť.
Pozor na bezpečnosť - masť má chuť dosť "prskať" a odporúčame použiť rukavice na grilovanie, a veľkú opatrnosť pri zlievaní horúcej masti. My sme pri našom grilovaní použili gril s pevným stolíkom Weber Performer 57, a pri zlievaní masti je pevný stolík hneď vedľa grilu naozaj na nezaplatenie ...

Na dno liatinovej panvice nalejeme približne 2 dcl vody. Do vody potom vhodíme dve hrste bravčového tuku nakrájaného na malé kocky.
Voda sa z panvice postupne odparuje a zároveň sa zo sadla uvoľňuje tuk.
Teraz do panvice pridáme zvyšné sadlové kocky.
Sadlové kocky pomaly škvaríme za stáleho miešania až kým nezružovejú.
Hotové škvarky vyberieme a necháme ich na pekáči odkvapkať.
Horúcu vyškvarenú masť opatrne prelejeme do pripravenej nádoby, napr. keramického hrnca.
Hotové oškvarky dochutíme podľa chuti soľou.
Pri škvarení sadla musíme dbať aj na bezpečnosť. Masť má tendenciu prskať, a preto pri škvarení používame ochranné rukavice.