Grilované koleno

Grilované koleno

Počet porcií: 2
Náročnosť: jednoduché
Čas prípravy: 2,5 hodiny
Suroviny:


  • 1 pekné zadné koleno
  • soľ, korenie
  • 1 dcl oleja
  • 1 liter svetlého piva
  • rasca

     

 Postup: Pekné mäsité zadné koleno z bravčového kusa opláchneme pitnou vodou a osušíme. Kožu na kolene narežeme ostrým nožom do kosoštvorcov. Koleno nasolíme a okoreníme. Rukami vmasírujeme soľ a korenie do každého záhybu. Nakoniec mäso podľa chuti posypeme rascou. Celé koleno vložíme do alobalovej misky a podlejeme olejom a pivom. Vložíme do rozkúreného grilu a za občasného potierania grilujeme nepriamo pri teplote cca 200 - 250 stupňov po dobu 2 - 2,5 hodiny. Podľa potreby podlievame pivom. Podávame s chrenom, horčicou a chlebom.

Koleno opláchneme a osušíme. Odstránime možné zvyšné štetiny, koleno starostlivo dočistíme.
Kožu na kolene narežeme ostrým nožom do kosoštvorcov, vzniknutá mriežka po spečení kože dodá kolenu nádych luxusu.
Koleno nasolíme a okoreníme. Rukami pekne soľ aj korenie vmasírujeme do všetkých záhybov na kolene. Nakoniec mäso podľa chuti posypeme rascou.
Celé koleno vložíme do pevnej alobalovej misky Weber a podlejeme olejom a pivom. Do misky môžeme prihodiť nakrájanú cibuľu poprípade aj cesnak.
Olej a pivo, ktorým budeme podlievať koleno môžeme zmiešať v mise a potom prilievať postupne.
Misku s kolenom vložíme do ľubovoľného grilu, my sme mali možnosť vyskúšať v praxi plynový gril Werber Q320 v čiernej farbe. Mäso grilujeme nepriamo pri teplote 200 - 250 stupňov po dobu 2 - 2,5 hodiny.
Koleno potierame priebežne pivom s vypečenou šťavou z kolena. Vytvorí sa nám krásna kôrka.
Teplotu grilu treba strážiť a regulovať. V prípade plynového grilu Weber Q320 je regulácia teploty veľmi jednoduchá pomocou termoregulátorov. Fotografia je dôkazom toho, že v grile dosiahneme naozaj vysokých teplôt.
Grilované koleno vyberieme z grilu, premiestnime na taniere alebo servírovacie dosky.
Šťavnaté koleno podávame s chrenom, horčicou a mäkkým čerstvým chlebom. Hosťom môžeme ponúknuť tiež nakladanú kyslú uhorku.Tip: ak zmiešame nastrúhané jablko a chren, získame výbornú netradičnú pochúťku k mäsu.