Zimné grilovanie – rady a tipy

Zimné grilovanie nemá na Slovensku príliš veľkú tradíciu, ale to neznamená, že by sa všetky grily po skončení sezóny odobrali na zimný spánok. Zimné grilovanie u nás nie je sice natoľko rozšírené ako v iných európskych krajinách, ale svojich priaznivcov si tu už našlo.

  • Pri grilovaní v zime viac než inokedy dbajte na to, aby bolo veko od grilu dôkladne prikryté, inak vám bude zbytočne unikať teplo a ugrilujete tak figu borovú.
  • Dávajte si tiež pozor na zvedavých hostí, ktorí radi nahliadajú pod pokrievku; príliš časté nadvihovanie poklopu bude mať za následok výrazný úbytok tepla a vaša snaha ugrilovať niečo dobré vyjde nazmar.

  • Pri zimnom grilovaní zoberte do úvahy, že vonkajšie teploty sú výrazne nižšie ako v priebehu sezóny a preto bude treba rozpáliť gril viac než obyčajne, tiež to znamená o niečo väčšiu spotrebu briket či dreveného uhlia.
  • Počítajte tiež s tým, že vďaka nižším vonkajším teplotám bude proces rozpaľovania grilu o niečo dhší ako obyčajne.

  • Na zimné grilovanie sa poriadne oblečte! Ale pozor - pri manipulácii s grilom a pri pohybe okolo grilu dbajte na zvýšenú opatrnosť, pretože vlnené šály a pletené svetre celkom rýchlo horia.
  • A čo patrí v zime na gril? Na zimné obdobie sa hodí predovšetkým divina a všeobecne výdatnejšie jedlá. Skúste si na grile pripraviť také srnčie ragú alebo napríklad bravčové koleno, na chuť určite prídu grilované kačacie prsia s hustou omáčkou a svojich hostí prekvapíte aj grilovanou koreňovou zeleninou ... vyskúšajte a uvidíte, ako vám bude v zime chutiť.
  • Po skončení grilovania gril prikryte ochranným obalom a uložte ho niekam pod strechu, ideálne do kôlne, do garáže apod.