S príchodom jesene a nižších vonkajších teplôt nemusíte s grilovaním končiť. Práve naopak! Jesenné obdobie ponúka množstvo skvelých surovín, ktoré môžete využiť pri príprave originálnych jedál priamo na vonkajšom grile. Poďme sa pozrieť na pár tipov, ktoré prinesú do vášho grilovania nové chute a oživia tradičné recepty.
Recepty na jesenné grilovanie
Zverinové steaky na grile
Jeseň je ideálny čas na grilovanie zveriny, ako je jelenie alebo srnčie mäso. Zverinové steaky je najlepšie marinovať v červenom víne s bylinkami (rozmarín, tymian) a grilovať na strednom žiare. Podávajte s bylinkovým maslom a grilovanou zeleninou.

Grilovaný losos s tekvicovou omáčkou
Losos je skvelý pre letné aj jesenné grilovanie. Filety z lososa grilujte na drevenej udiciacej doske mimo hlavného žiaru v grile (alebo použite keramický deflektor) a medzitým si pripravte tekvicovú omáčku. Uvarenú tekvicu rozmixujte so smotanou, cesnakom a rozmarínom. Omáčku podávajte ako dip k lososovi.

Grilovaná zelenina na drevenom uhlí
Zeleninu môžete grilovať priamo na drevenom uhlí. Nebojte sa, že ju spálite – šupku aj tak olúpete. Po vytiahnutí z grilu ju nakrájajte na menšie kúsky, môžete ju podávať len tak alebo dochutiť podľa vlastnej chuti. Voňavá grilovaná zelenina je zdravá a milovníci diétnych a zdravých jedál si ju môžu dopriať na kilá.

Kysnuté buchtoviny v liatinovej panvici
Vyskúšať môžete aj niečo menej tradičné a trochu sladké. Na raňajky, desiatu alebo len tak si pripravte povidlové buchty. Cesto nechajte vykysnúť, buchty naplňte a poukladajte do liatinovej panvice. Odmenou budú horúce, voňavé buchty z grilu.

Pečený ananás na drevenom uhlí
A ešte jedna sladká dobrota. Exotické ovocie ako ananás príde v jesennom období vhod. Poliaty sladkou karamelovou omáčkou poteší deti aj dospelých.

Pečivo z kysnutého cesta v kamado grile
Voňavé žemličky alebo bochníky z hladkého, pružného a nakysnutého cesta. Kľúčom je nechať ich poriadne vykysnúť. Môžete ich plniť rôznymi náplňami – syrom, šunkou alebo bylinkami. Pre mäkšie pečivo pridajte do cesta lyžicu jogurtu alebo mlieka.
Tipy a triky na jesenné grilovanie
Využite sezónne suroviny
Vyskúšajte jesennú úrodu a experimentujte so zeleninou, ako sú bataty, červená repa alebo kapusta v kombinácii s rybím či zverinovým mäsom.
Pite teplé nápoje
K jesennému grilovaniu sa skvele hodia aj horúce nápoje, ako je varené víno alebo čaj s korením, ktoré vás zahrejú.

Kontrolujte teplotu v grile
Počas chladnejších dní si dávajte pozor na teplotu vo vnútri grilu, aby sa jedlo pripravilo rovnomerne a nezostalo surové uprostred.


